Incognito 30 éves jubileum

Nálunk járt a Fehér Nyúl

az Üregből!

A kiváló magyar kisüzemi sörmanufaktúra, a Fehér Nyúl Sörfőzde egyik alapítójával Meiszner Péterrel beszélgettünk egy jót a craft sörös közegről, a nálunk is népszerű Fehér Nyúl sörökről és arról, hogy milyen stílusok izgatják manapság leginkább a sörfogyasztókat.

Meiszner Péter, a Fehér Nyúl Sörfőzde egyik alapítója

Peti óriási lelkesedéssel vetette be magát a pultunkba, hogy a saját sörüket felszogálja nekünk…

Elmeséled, hogy hogyan kezdődött a kapcsolatod a sörfőzéssel?

2011-ben egy régi jó barátommal, későbbi alapítótársunkkal Sajgó Álmossal kezdtünk el “más fajta” söröket is inni és érdeklődni a kisüzemi sörök iránt. Rájöttünk arra is, hogy ezek a sörök otthon is megfőzhetőek, így mi is kipróbáltuk. A barátaink körében igen nagy sikere volt, ezáltal a lelkesedésünk is egyre nagyobb lett.

Milyen út vezet egy saját főzde megalapításáig?

Sajgó Álmos, Csepregi András és jómagam alapítottuk a Fehér Nyúl Sörfőzdét. András szintén házisörfőző, őt is egy ilyen találkozó során ismertük meg. Eléggé azonosan vélekedünk a világról, a sörökről és töretlen a lelkesedésünk a kihívásokkal szemben. Ez összekovácsolt bennünket, így érdemes volt közösen nagyobb léptékben gondolkozni.

Meiszner Péter, a Fehér Nyúl Sörfőzde egyik alapítója

Peti óriási lelkesedéssel vetette be magát a pultunkba, hogy a saját sörüket felszogálja nekünk…

Ki milyen feladatot lát el a vállalkozásotokban?

Alapvetően ügyvezetők vagyunk, de mindenki más területért felel.

Álmos stratégiában gondolkodik, az értékesítési csapatot vezeti és a pénzügyi tervezésből is jócskán kiveszi a részét, de emellett természetesen a söröket is figyelemmel kíséri.

András az IT-guru, de ő felel emellett a karbantartásért, a technológiai fejlesztésekért és ő vezeti a pénzügyi csapatot.

Én pedig, az üzemi- és raktárterületekért felelek, illetve támogatom a marketing csapatunkat.

Ezt muszáj megkérdeznem, ti mennyi sört isztok naponta?

🙂 Nem többet, mint egy átlagos felnőtt ember. Inkább többféle ízből kevesebbet, csakis az élvezet miatt…

Hogy jött a névadás, miért Fehér Nyúl?

Az Alice Csodaországban c. könyvből, a Fehér Nyúl a “guide” -nevezzük így-, aki körbe vezeti a főhőst ebben a csodálatos világban.
Nekünk is pontosan ez a célunk, hogy megismertessük az emberekkel a sörök hihetetlen sokszínű világát és mi legyünk a “guide” a minőségi sörök világában.

Mit jelent ma a magyar kézműves sör a hazai fogyasztók és a hozzánk érkező külföldiek számára?

A “kézműves” szót nagyon elhasználták, sajnos ma már inkább negatív töltete van. A “kisüzemi sör” vagy “craft sör” kifejezéseket sokkal jobban szeretjük, már csak azért is, mert a Fehér Nyúl Sörfőzdében ugyanolyan technológiával és élelmiszeripari berendezésekkel dolgozunk, mint a “nagyok” csak sokkal kisebb méretben.

Tapasztalataink alapján az utóbbi időben a hazai sörfogyasztás a volumen helyett a minőség felé mozdult el. A külföldiek pedig, szerintem mindenhol ugyanúgy viselkednek: szeretnének belepillantani az adott ország kultúrájába, megkóstolni a konyháját, azaz nagyon nyitottak a helyi “local” termékekre.

Külön öröm számunkra, amikor olyan visszajelzést kapunk, hogy valaki külföldön már találkozott egy kis helyi boltban a sörünkkel dobozban és mennyire nagy élmény csapról, helyben inni azt.

Mi az, amire a legbüszkébbek vagytok, és melyek a szortiment legfontosabb sörei?

Csakis a RAFA! De mellette, a Fehér Nyúl IPA-t is kiemelném a kiegyensúlyozottsága miatt, és a Fehér Nyúl Helles Lágert, ami egyelőre még csak hordóban (azaz csapon) található meg!

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kisüzemi sörök jelenleg is a reneszánszukat élik, na de mik az új trendek 2024-ben?

Egyértelműen még mindig az IPA töretlen sikere az, ami jellemzi most a sörös világot, de már látni mellékhajtásokat (cold ipa, neipa, sour ipa), illetve az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök is feljövőben vannak.

Incognito Étterem
Incognito Étterem Incognito Étterem Incognito Étterem

Idén ünnepli a 30 éves születésnapját az éttermünk, a jubileum apropóján egy közös dobással is készülünk, egy incognito-Fehér Nyúl egyedi címkés sörrel, amely egészen év végéig kapható lesz nálunk.

Ehhez, az alapszortimentetekből a Fehér Nyúl Pilst választottuk. Tudnál kicsit mesélni erről a Pilsről?

Nem kevés időt töltöttünk a recept megalkotásával. Az utóbbi években értük el a jelenlegit, ami szerintünk azt az íz- és illatvilágot, látványt hozza, amit szerettünk volna.

Sokszor hallottuk azt a véleményt, hogy minek egy kommersz lagert főzni, úgysem fog senkinek sem kelleni. Mi hittünk benne, hogy az egyszerű, de jó sörre is van igény. Pilsünk a német iskolát követi, a cseh változatnál világosabb, szárazabb és kevésbé malátás. A megújult receptben mégis a méltán híres cseh Saaz komlót használjuk. Az eredmény egy könnyen iható, kellemesen fűszeres ízű pilzeni.

A Fehér Nyúl Pacifiction volt július hónapban az italajánlatunk sztárja. Erről a sörről mit emelnél ki?

Ausztrál (Eclipse és Ella) komlókkal meghidegkomlózott Saison sör, amit az ausztrál Sailor’s Grave Co. sörfőzdével alkottunk meg közösen. Neipás komlóbomba, saisonos szárazsággal.

A Rafa-t is megkóstolhatták már korábban a vendégeink, a különlegessége miatt, ez a sörötök is megér pár szót…

Kísérleti Nyúl sorozatunk legelső tagja volt az indulás hónapjaiban, amelyet egy kedves házisörfőző barátunkkal, Szabolccsal közösen főztünk. Azóta is főzzük, a Fehér Nyúl mára elképzelhetetlen Rafa nélkül. A legelső kérdés egy fesztiválon gyakran az, hogy „Rafa van?”. Ezzel együtt a legmegosztóbb sörünk is, kóstolás után semleges biztosan senki nem marad iránta. Tejsavbaktériummal savanyított, laktózzal selymesített, citromhéjjal ízesített IPA. Limoncello sör.

A sörkészítésen kívül elég sok mindennel foglalkoztok (Taproom, Workshop, Főzdetúra, csapatépítő, tanfolyamok) Mi a célja ezeknek a programoknak, és kik a célcsoportotok?

A célunk az, hogy megmutassuk mindenkinek, hogy a sörfőzés bár komoly tudomány, emberi léptékekkel (akár otthon is) megvalósítható és, hogy mindezt közérthetően is el tudjuk mondani. Fontos, hogy lássák a vendégeink, hogy mekkora az üzemünk és, hogy bizony itt készül a sör.

Az Ízhiba Workshop-ot külön kiemelném, amelyet azért hoztunk létre, mert fontos számunkra, hogy az emberek értsék, és ne csak igyák a söreinket. Itt megmutatjuk, hogy a sörben milyen ízkomponensek vannak, az adott ízért pontosan mi felel (pl.: gyártási hiba vagy tárolási hiba, vagy egyszerűen az egyik alapanyagnak ez a mellékterméke), mit-miért érzünk, és mivel társítjuk. Ezt nem csak érdekességképpen mutatjuk be és magyarázzuk el az okokat, hanem szeretnénk edukálni a fogyasztókat az ízek terén. Hogy ezt megfelelően be tudjuk mutatni a résztvevőknek, pipettákból ízhiba vegyületeket csepegtetünk a söreinkbe.

A programon résztvevők életkora elég vegyes, de a fiatalok egyre inkább érdeklődnek az iránt, hogy mit esznek-isznak.

Milyen jövőbeli terveitek vannak? Mi a víziótok?

Mindig csak előre! Kísérletezés a sörökkel és a régi, elfeledett típusok felélesztése. Nemcsak termékfejlesztés terén vannak kihívások és megvalósítandó célok, hanem a megjelenésben is: pld. a fesztiválokon való részvételek.

Mi jelenti számotokra a legnagyobb elismerést?

A legnagyobb elismerés, amikor egy vevővel közös történetünk alakul ki, egy baráti kapcsolat. Ugyanakkor elismerés az is, ha visszatérő vásárlókkal találkozunk vagy, ha valakit tudunk arra ösztönözni, hogy otthon főzzön sört…

Mit szólsz a velünk való együttműködéshez?

Előtte nem ismertem az incognitót. Szívesen eleget tettem a meghívásnak. Nagyon baráti fogadtatásban volt részem és egy kiváló ebéddel is megvendégeltetek, amit ezúton is köszönök.

Maga a hely, és az incognito-Fehér Nyúl Pils egyedi címkés sör látványvilága egyáltalán nem áll messze a Fehér Nyúltól, én azt gondolom, hogy még sok potenciál van a közös munkában.

Ezt mi is hasonlóképpen gondoljuk. Köszönjük szépen Petinek az interjút, és azt, hogy lelkesen bevezetett minket a craft sörök világába. Hamarosan találkozunk a Főzdetúrán nálatok a sörfőzdében, azaz az ÜREG-ben, -ahogyan ti nevezitek. Mi már alig várjuk!

Ha még többet szeretnél megtudni a nyulakról, csekkold a honlapjukat: www.fehérnyul.hu

Hírlevél feliratkozás

Nálunk mindig találhatsz valamilyen újdonságot, gasztroprogramot. Ha szeretnél az elsők között értesülni, kövess minket a közösségi médiában, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Asztalfoglalás

book a table

Nyitvatartás / Opening: 12.00-24.00      Konyha nyitvatartás / Kitchen operates between: 12.00-23.30